Saturday, October 13, 2012

dugaan trimester pertama kehamilan

Assalamualaikum..

dah lama tak update blog... kesihatan tak mengizinkan.. sekarang dah 8 minggu nak masuk 9 minggu pregnant... memang banyak dugaan ibu mengandung rupanya,.. sekarang baru faham macam mana mak kita mengandungkan kita dulu.. besar sgt2 pengorbanan mereka...

start masuk 6 minggu preggy dah macam2 alahan.. tak boleh bau rumah sendiri la, tak boleh bau orang menumis, tak boleh mkn sayur la and mcm2 lagi..nasib boleh bau suami kalau tak, confirm kena duduk asing2...

sampai sekarang tak boleh nak  masak lagi..kesian suami saya hari-hari makan makanan luar je.. kesian sgt2..tapi nasib ada suami yang memahami...dia layan je semua kerenah, dia yang basuh baju sekarang,..hanya Allah dan suami je tau macam mana keadaan saya sekarang... luar maybe orang nampak kita ok, tapi dalaman hanya Allah je tau...

boleh dikatakan sejak dua tiga minggu ni dalam seminggu hanya boleh pergi kerja du hari je.. kalau hari ni ok, esok confirm tak boleh kerja pulak,,sbb bila kerja semua all out walaupun kesihatan tengah menderita..sbb kita terpaksa.. bila kerja semua lupa kadang2 bila ada urgent matter tu berlari sbb nk cepat sangat sampai lupa ngah pregnant.. dah dua tiga kali bleeding sikit sepanjang pregnant ni. doctor bagi duphaston nama ubat tu kalau tak silap eja macam tu sebab doctor kata rahim tak kuat sgt lagi sebab tu ada darah...

kadang-kadang bukan nak mengadu and nak give up dengan keadaan kesihatan ni..cuma kadang-kadang terus automatic akan nangis sebab letih sgt2 dengn keadaan ni..sampaikan saya cakap kat husband bila la nak jadi macam ni...husband suruh sabar and jangan lemah sbb takut nanti anak pun erikut jadi lemah...tapi nak buat macma mana sbb hari2 saya pening dari bangun pagi sampai malam nk tidur and esok sambung lagi macam biasa.. dalam beg mesti kena ada sesuatu yang masam untuk hilangkan loya..bukan hilangkan actually utk kurangkan rasa coz loya takkan hilang jugak...

sekarang cuma berdoa kat Allah untuk kembalikan kesihatan macam biasa..harap-harap bila trimester pertama ni berakhir, kesihatan pun kembali ok.. dah tak sabar nak kemas rumah macam biasa, nak masak untuk suami, nak makan dengan senang and dapat pergi kerja dengan OK...walaupun saya ni bukanlah rajin sangat tapi bila dah kena macam ni terasa jugak bila kita tak dapat nak buat semua tugas tu....sbb kesian kat suami...

kepada bakal-bakal ibu di luar sana, bersedialah menempuh alam ni.... doakan saya dapat bertahan dan bersabar.. memang dugaan sangat besar tapi tak sabar nak tunggu baby keluar... semoga Allah permudahkan segalanya.. ;)

p/s: terima kasih suamiku sngat2 terharu dengan pengorbanan selama berapa minggu ni...klu abe baca ni tenkiu sgt2... i luv u so much..;)

Wednesday, September 19, 2012

Another stage of life .. ;)


Alhamdulillah... semoga dipermudahkan segalanya.. lagi 35 weeks i'm gonna be a mom... ;)

Monday, August 13, 2012

NIKMAT ALLAH

Alhamdulillah kita diberi nikmat untuk bernafas dan bertemu dengan hari ke 24 Ramadhan..
sekejap je rasa dah nak habis puasa..sedih rasa...
Alhamdulillah kali ni dapt puasa dengan suami..dah lain berbeza dengan dulu..
banyak tanggungjawab nk kena sediakan sahur dan berbuka utk suami...
memang lain sgt2 la..klu dulu bangunn sahur makanan dah terhidang..berbuka pun makanan orang yang sediakan.. hehe.
Banyaknya nikmat yang Allah bagi kat saya...syukur sangat2..
semalam, 23 Ramadhan kebetulan pergi solat subuh kat masjid negeri Shah Alam dapat la dengar ceramah Ustaz Azhar Idrus...tu pun nikmat jugak tau dapat jumpa UAI..hehe. dalam ceramah tu Ustaz Azhar menekankan pasal nikmat Allah..kita kena bersyukur...nikmat Allah terlalu banyak kita tak boleh nak kira..sangat2 banyak......kalau kira bileh jadi gila agaknya sebab terlalu banyak...hehehehe. cuma kita je yang tak sedar, Alhamdulillah tu jarang2 je keluar daripada mulut..bila time yang happy je kita ucapkan syukur Alhamdulillah..hmm memang betul kot...start pada harini kena ubah sikap, apa-apa pun kena bersyukur ye tie..
Alhamdulillah, rezeki Allah ni macam-macam kadang-kadang datang daripada benda yang tidak disangka-sangkakan..Alhamdulillah, hari ni dapat berita dari encik hubby dia dapat temuduga SPA untuk jurutera di JKR...Alhamdulilah, lagi satu nikmat rezeki yang Allah bagi...dapt offer temuduga pun dah dikira nikmat walaupun tak tau lagi diterima ke tak.. Amin...syukur Alhamdulillah..;)

Wednesday, July 18, 2012

Wordless Wednesday : Menunggu rezeki Allah..;)

 Anak saudara pertama

dan sedang berusaha & berdoa untuk
    Anak sendiri yg pertama.
:):):)

Saturday, July 7, 2012

OH MY HUBBY!

Salam semua..
hari ni genap seminggu kami berpindah ke rumah sewa baru..
dan hari ni jugak genap seminggu kejadian tangan hubby hampir putus..hihihi. *boleh lak gelak kan? kejampunya isteri*. btw, jari hubby kena kipas pada tahap kelajuan 4 semasa sedang *semasa lagi sedang lagi* nk pasang langsir. tapi Allah Maha Melindungi..ada hikmah la tu, Allah nak suruh si isteri amek iktibar supaya lebih menghargai suami..cewah..;)

Tapi memang betul pun, masa time kejadian tu rasa sedih sgt2 and janji ngan diri kalau hubby suh buat ape2 ikut je nk dengar cakap nk jadi isteri yg lebih baik and solehah...tu baru Allah uji jari suami kita kena kipas..kalau Allah ambik dia dari kita mcm mana?? sedihhhh tak dapat nakk digambarkan...

Suami adalah anugerah Allah yang sgt bermakna untuk setiap wanita.. wanita senang nak masuk syurga kalau dia jadi isteri yang solehah dan paling senang masuk neraka kalau jadi isteri yang derhaka.. renung-renungkan..;)


*bosannya bila hari minggu tapi duk sorang-sorang kerana si suami bekerja demi sesuap nasi*


Tuesday, June 12, 2012

I'm married

Dah sebulan jadi isteri..
Alhamdulillah...
Terima kasih Ya Allah..
HambaMu ini sgt2 bersyukur padaMu..

Kehidupan sebelum kawen and setelah kawen tak sama..
Yang pasti setelah kawen tu lagi manis..
Dan yang pasti kehidupan ni lagi tenang..
Tenang sebab syaitan dah kalah...

Betapa indahnya hidup berumahtangga...
Indahnya jalani hidup bersama-sama untuk..
menuju ke SYURGA..


Monday, February 20, 2012

be prepared

lagi dua bulan lebih bakal bergelar isteri...
selama ni hidup bawah tanggungan ayah and mama..
nak duit je mintak..takda duit je mintak...

bila dah kawen? semua tu dah takde..
dah jadi tanggungjawab suami..
bakal suami pun baru sama2 nak membangun dengan kerjaya..
mesti kena sama2 tolong menolong dalam hal kewangan...
so, dah kena belajar berdikari....

Ya Allah, apabila kami telah diijabkabul-kan,
permudahkanlah segala urusan kami..
Kau berkatilah kehidupan kami..
Limpahkanlah kami dengan rezeki yang cukup..
untuk kami hidup sebagai suami isteri...
Amin...
There was an error in this gadget