Wednesday, November 24, 2010

cinta dan selamanya!

sy tau awk jeles...
sy tau awk takut sy curang...
tapi sy tak akan n tak pernah curang..
cinta sy untuk awk sorang dan selamanya!

I LOVE YOU and ONLY YOU,MOHD HAFIZ!

p/s: tenkiu sbb jeles...haha. coz jeles tandanye syg!

Tuesday, November 23, 2010

rebut peluang!

salam..
smlm sy dgr ceramah kat surau...
ceramah tu tentang org2 beriman dan balasannye kot..
lebih kurg mcm tu la....

ape yg sy nk share kat cni sbnrnye tentang ape yg ustaz tu ckp pasal org2 islam yg mempertikaikan hukum agama....
sape yg mempertikaikan hukum agama kena cepat2 mengucap kalau tak,kalau la die mati time tu b4 sempat mengucap die dikira mati bukn dlm iman....klu mati takde iman, jadinya neraka lah selama2nye.....
contoh2 situasi yg mempertikaikan agama bnyk sebenarnye...salah satu mcm ni...klu sesorg tu ckp "ala, asyik2 ckp pasal agama,kalau ikut hukum je smue benda xleh buat la.buat tu salah,buat ni salah,mcm mane org islam nk maju". haa,ni la salah satu contoh..tapi sy rase korg pun tau kan contoh2 laen lagi sbg umat islam korang mesti peka ngn keadaan2 mcm ni...berdoa kat Allah supaya kite tak tergolong dlm org2 yg mcm ni yer...

lagi yg ustaz tu ckp pasal perubahan...
kalau kite dh sedar yg kite ni dh bnyk buat salah kat Allah,kite kurg beramal,kite bnyk buat dosa, cepat2 la kite berubah sebelum kite tak sempat nk berubah....bile kite dh sedar maknenye Allah bg hidayah kat kite, Allah syg kite,Dia nak kite berubah.....so,rugi lah kite klu kite tak berubah menjadi hambaNya yg soleh...
tapi, ustaz tu ckp MASALAH BESAR dgn umat islam atau masyarakat kite sekarang ni, bile ade je org yg nk berubah kpd kebaikan diorg akan mempertikaikan spt "eh,sejak bile pulak ko jadi baik mcm ni" tak pun klu tgk org tutup aurat, "alimnye ko, ko ni sejak ble mcm ni demam ke?"...hmm,btul la yg ustaz ni ckp, sy setuju 110%.. Tapi, ble tengok org pkai seksi takde la pulak nk tegur...huhuhu.

secara conclusion-nye kat cni ialah sebenarnye, point utama yg nk disampaikan ialah....bertaubat lah kite sebelum terlambat,sebelum kite diambil smule oleh Allah S.W.T,. hidup ni singkat je sebenarnye.... pnh dgr x lagu raihan yg bunyi die mcm ni "sesungguhnya manusia kerugian,melainkan yg beriaman dan yg beramal soleh"..sebenarnye ni ayat dlm surah tp sy pn xtau surah ape..huhu.

so, amek la peluang yg kite masih ade ni utk mengubah diri dan prepare diri utk alam sana.
same2 lah kite beramal yer...pesanan ni utk kwn2 n dri sy sendiri..

renung2kan dan selamat beramal..hehe.

Monday, November 22, 2010

bila dah tua..korang nak tinggal kat mana?

ni mek sy...budk ni spupu sy..comel kan due2 ni?hehe

hi... soalan ni sebenarnye tibe2 dtg bile terfikirkan keadaan nenekku yg tinggal sorang2....umur die dh 72 tapi still nmpak awet muda cuma kaki die dh tak kuat sgt..maklumla org tua sng dpr 'ostreoporosis'..ntah btul ke tak ejaan ni..hmm lantaklah... die start tinggal sorang2 ble arwah p.cik sy meninggal thn 2003...smue ajak tinggal same2 kat KL tapi die syg nak tinggal umah die coz die ckp klu tinggal lame2 rumah bleh jadi buruk..and die kate tempat paling selesa ialah umah sendiri..yg ni sy sokong sgt2...nenek sy yg sy pggl mek ni tak takut duk sorg2 cuma time mlm die sunyi...so kdg2 die ajak la mane2 budk dlm kampung ni teman die tido mlm2 n bg upah kat dorang...tapi bukn sng nk ajak coz x rmai yg sanggup tido umh org laen.. tp Alhamdulillah bile die pegi umh ank2 die yg smue duk kt s.alam kecuali family sy je kt semban, die mesti duk sane sekurang2nye 2 3 bulan...tapi tu pun klu ade ape2 hal..tapi dlm kpale die asyik teringatkan umah je.....ble dh balik umah, sush ati pulak nk cari sape yg sanggup temn die tido mlm2... sedih la tepikir hal mek ni...kesian mek..dh la duk sorg2 klu sakit sush...tapi nasib la setiap kali tak sehat, kakak ipar die confirm dtg umah tgk keadaan die..and bile sakit kitorang mesti ambik die bawak balik s.alam.... so, korang bile tua2 sanggup ke duk umah sorng2 or korag nk duk ngn anak2 korang?? hmm...sy TAK SANGGUP..takut la duk sorang2 rase tak selamat.... sekian...

p/s: trime kasih mek sbb jaga ti kecik2 dulu dr usia 40 hari smpai 4 thn...trime ksh jugak sbb sabar dgn kerenah ti smpai skrg....ti syg mek sokmo smpai bile2...
There was an error in this gadget