Tuesday, November 23, 2010

rebut peluang!

salam..
smlm sy dgr ceramah kat surau...
ceramah tu tentang org2 beriman dan balasannye kot..
lebih kurg mcm tu la....

ape yg sy nk share kat cni sbnrnye tentang ape yg ustaz tu ckp pasal org2 islam yg mempertikaikan hukum agama....
sape yg mempertikaikan hukum agama kena cepat2 mengucap kalau tak,kalau la die mati time tu b4 sempat mengucap die dikira mati bukn dlm iman....klu mati takde iman, jadinya neraka lah selama2nye.....
contoh2 situasi yg mempertikaikan agama bnyk sebenarnye...salah satu mcm ni...klu sesorg tu ckp "ala, asyik2 ckp pasal agama,kalau ikut hukum je smue benda xleh buat la.buat tu salah,buat ni salah,mcm mane org islam nk maju". haa,ni la salah satu contoh..tapi sy rase korg pun tau kan contoh2 laen lagi sbg umat islam korang mesti peka ngn keadaan2 mcm ni...berdoa kat Allah supaya kite tak tergolong dlm org2 yg mcm ni yer...

lagi yg ustaz tu ckp pasal perubahan...
kalau kite dh sedar yg kite ni dh bnyk buat salah kat Allah,kite kurg beramal,kite bnyk buat dosa, cepat2 la kite berubah sebelum kite tak sempat nk berubah....bile kite dh sedar maknenye Allah bg hidayah kat kite, Allah syg kite,Dia nak kite berubah.....so,rugi lah kite klu kite tak berubah menjadi hambaNya yg soleh...
tapi, ustaz tu ckp MASALAH BESAR dgn umat islam atau masyarakat kite sekarang ni, bile ade je org yg nk berubah kpd kebaikan diorg akan mempertikaikan spt "eh,sejak bile pulak ko jadi baik mcm ni" tak pun klu tgk org tutup aurat, "alimnye ko, ko ni sejak ble mcm ni demam ke?"...hmm,btul la yg ustaz ni ckp, sy setuju 110%.. Tapi, ble tengok org pkai seksi takde la pulak nk tegur...huhuhu.

secara conclusion-nye kat cni ialah sebenarnye, point utama yg nk disampaikan ialah....bertaubat lah kite sebelum terlambat,sebelum kite diambil smule oleh Allah S.W.T,. hidup ni singkat je sebenarnye.... pnh dgr x lagu raihan yg bunyi die mcm ni "sesungguhnya manusia kerugian,melainkan yg beriaman dan yg beramal soleh"..sebenarnye ni ayat dlm surah tp sy pn xtau surah ape..huhu.

so, amek la peluang yg kite masih ade ni utk mengubah diri dan prepare diri utk alam sana.
same2 lah kite beramal yer...pesanan ni utk kwn2 n dri sy sendiri..

renung2kan dan selamat beramal..hehe.

No comments:

There was an error in this gadget