Wednesday, June 29, 2011

DIA

dia membuatkan hari2ku tak bosan..
dia pandai mengambil hati, membuat diriku ketawa..
dia tak jemu, setiap minit dia tanya khabarku..
dia membuatkan setiap hari terasa seperti baru bercinta..

Terima kasih Allah, dia hadiah yg sgt istimewa.

p/s: dh mcm puisi jiwang kan? ngeh3!

Monday, June 27, 2011

cuti dekat 2 bulan berat badan naik jadi 60 kg.

sekarang ni 27 jun... cuti aritu start 9 or 10 may dh x ingat..tapi yang pasti belum cukup 2 bulan..baru sebulan lebih...lagi 13 ari la baru 2 buln...tapi badan dah naik 60 kg.... aritu timbang dengan kawan yg jd distributor herbalife tu, timbang gune penimbang yg boleh detect mcm2 tu, penimbang tu cakap metaabolisme badan sy mcm org umur 26 tahun,,tua kan??? pastu timbang sekali lagi dalam 4 hari kemudian dh jadi mcm umur 27 pulak..haishh.. gawat ni dong!!

tapi memang muka dah tembam mcm belon yg paling besar skali tu..pastu double chin pn dh mcm ape ntah berlapis2...kat bahagian perut?? x yah nak cakap la..memg dasyat lemak2 yg banyak tu...nampak je jalan ok..tapii letih tau bawak perut ni..kena control kempiskan..hahaha. 

walaupun badan besar, mkn banyak, gastrik tetap melampau tau...sbb tu kot gemuk, ayik mkn je sbb sakit perut..( alasan je, padahal nafsu mkn mcm hantu!). tambah2 lagi terperap je dlm umah ni, exercise tak, mkn duduk, tido, mengadap laptop, ni je la keje ulang2 sampai muntah! exercise mls, padahal skliling ni penuh dgn taman rekreasi untuk jogging ke ape ke..court tennis pun ade tapi pemalas tak nak main..


cube korang pikir, sekarang belum sampai 2 bulan berat dh 60 kg..cuti ade lagi 2 bulan lebih..agak2 bpe ek berat badan sy yg pemalas ni akan bertambah??? 70? 80? 90? oh no!! tak larat la mcm ni...


cube tgk lengan tu, gemuk kan? hehe. gmbar ni time bufday mama  25 jun tu..entry birthday mama tu pic byk yg mcm tersorok sikit kegemukan..yg ni nampak..hehe.



nasib baik ade jiran lame pekenalkan satu product ni, herbalife...so, sy nak try! baru je gune start semalam..best! serious best! tapi, hasil die belum lagi la.. kite tengok dlm 2 minggu... sy yakin nk guna benda yg berkhasiat n sbb bnyk testimoni yg boleh dipercayai...trusted! jiran sy tu sbg contoh.... dari muke bnyk jerawat sampai xde jerawat.. 


ape yg bgs, benda ni bukan mcm supplement untuk kurus semata2 mcm yg lain tu..die adalah nutrition, bile kite minum bdn kite dh diprovidekan dgn nutrition2 yg cukup yg patut ade dlm bdn kite..and gune ni kite tak payah nk diet..mkn je la...tapi control la jgn lebih2.....

jap, nape sy ckp pasal muke jiran yg jerawat? padahal tadi ckp untuk kurus.... haaaa, nii la kelebihan product ni die merangkumi semua..die membersih dalaman kite so kulit pun akan cantik...siyes ni x tipu! sape yg kurus pn bleh makn untuk cantikkan body...sbb die bagi shape...hehe.sape yg active sport tu korang akan bertambah tenaga klu guna insyaAllah...klu 2 jam dh pancit, insyaAllah guna herbalife,3 jam baru pancit..hehe
Azizulhusni Awang, pelumba basikal tu pun gune ni tau... Lionel Messi pun same tau!

cube tgk ni..

http://sports.mylaunchpad.com.my/Msports/Home/MsportsHomeTopStory/tabid/171/Default.aspx?newsId=161101


When Herbalife offered me to become their ambassador early this year, I did a little bit of research about the company and the product. I was impressed when I found out that even Lionel Messi is using Herbalife” - Azizulhasni Awang

ok, semalam 26 jun sy gune product ni...so in 2 weeks InsyaAlah, sy akan jadi sihat sbb dh x gemuk and jadi mude balik..hahaha. hopefully gastrik, sakit belakang pun hilang.....

nantikan cik tie berwajah lagi ceria, lagi kecik, lagi happy, dh xde gastrik..insyaAllah dalam 2 minggu lagi...tunggguuuuuuu...hehehe.

p/s: nenek umur 80 thn yg gune product ni dari xleh jalan sampai boleh jalan..ni bukan rekaan..kisah benar...sy xkan cerite klu x betul sbb sy bukan jenis yg senang nk caye... ni betul2 jadi kat nenek tunang jiran lame sy tu.. cube tgk link ni...  http://nrahmah.tumblr.com/post/6368743874/puasa-dan-herbalife. and tuan punye blog ni pulak, resdung die dah hilang lepas gune herbalife! Alhamdulillah..




jom jage kesihatan sementara masih ade peluang! apa2 nak tau call/sms  014-5488793




Sunday, June 26, 2011

birthday mama!

semalam 25 jun 2011 birthday mama yang ke dot dot dot...teka sendiri..hehe. sipi2 nk masuk 50an..
birthday mama thn ni kitorang celebrate kat Chinese Restaurant kat hotel Royal Bintang seremban ni la..mula2 ayah ajak pegi KL..mkn kat mane ntah..last2 cabut undi majority nk mkn dekat je sbb mlm... klu KL dekat sejam baru bleh mkn..klu Royal jalan kaki pun x sampai 5 minit..hehe. 

yang x bestnye kesian kat Amin (adik sy yg nom 5). die dh masuk asrama so ni first time celebrate birthday mama die xde.. yang lainnye, first time celebrate ngn family baru iaitu kakak iparku....huhu. harap2 thn depan time birthday mama ni ade family baru lagi..ngeh3...doa2 la yer..

ni ape yg kitorang makan. klu mkn chinese food, x sah la kan klu x mkn shark fin! tu yg penting..hehe.








kiri sekali ni yg panjang ni adik sy..yang kanan skali yg tak panjang sgt tu abg sy..sebelah die tu kakak ipar sy.



happy birthday Mama..semogapanjang umur, semoga sihat2 selalu, semoga Allah sentiasa melindungi and merahmati mama... semoga mama dapat tgk kitorg berjaya...Amin..



                                                         WE LOVE U MAMA!



Saturday, June 25, 2011

kat mane nak cari novel nora elena?

tadi pegi jalan2 ngn mama nk cari novel  nora elena tapi semua dh sold out..
nk try cari lagi nk beli untuk mama..sape2 tau pls bgtau...sape2 nk jual pun boleh jugak..
plsss help me...

Thursday, June 23, 2011

lawak!! hahaha.

tadi bukak page ustaz Azhar Idrus... 
tbe2 terbace satu post dari pengomen page die...

sebelum tu, klu ade tuan punye diri yg terbace ni mintak maaf la...
sy ambik sbb lawak.. bagi sy la..bg org laen sy xtau...
tapi soalan ni ade logik jugak ble pikir,...

tapi sy x sure jugak ni btul2 soalan die yg die musykil ataupun die ulang soalan yg org laen tuju kat ustaz..hehehe. 

soalan lawak die yg kat bawah ni...slamat gelak...ngeh3.

salam..ambe nk tanye sguh ni..x main2..bulis dok kalo ambe nk kaler (dye) bulu kucim ambe?? gne kaler yg halal...t.kasih :)
7 minutes ago

mama dan nora elena

sekarang pukul 2:00 pagi 23 jun 2011...
mama still tak tido lagi and sy peneman mama..
Nora Elena punye pasal..hehehe. 
                                            
aritu mama x sempat tgk...eh, bukn x sempat tapi x ambik kesah pun..
(sbb mama layan korea je)..hehe. 
tapi x sbb korea gak maybe busy ngn wedding abg kot...
skrg ni khusyuk sgt2 mama tgh tgk..haha.
dasyat btul tempias Nora Elena ni...
pasni sy pulak nk marathon dari episode 1..
hehehe..

p/s: bestnye klu secantik nora elena tu..kan??hahahaa. jgn berangan la cik tie!! dush!

Wednesday, June 22, 2011

tolong Doa kawan2..

Nikmat yg Allah bagi kat semua makhluk atas dunia ni takkan kekal..
Allah akan tarik satu persatu..tak kira usia, muda atau tua, cepat atau lambat
Sbb ade org yg sgt2 muda pun Allah dah bagi ujian yg sgt berat..
Jadi, bersyukur la kite dgn nikmat yg diberi sekarang..

Ya Allah, kau sembuhkanlah kawanku Ahmad Maliki  yang sakit itu Ya Allah..
Kau berikanlah dia peluang untuk jalani hidup yang masih panjang Ya Allah..
Pulihkanlah buah pinggangnya  spt biasa Ya Allah..
Amin...

p/s: kwn2 mtk tolong same2 doa ya? 
terima kasih banyak2..




Monday, June 20, 2011

umur 24 muda untuk kawen???

umur 24 rasenye muka mcm dh ade kedut2 sikit kan?? mude lagi ke tua?? hmmm...
baru lepas berpopet2 ngn seseorg and die tanye "awk dh nk kawen ke thn depan???? mudenye!"

ok xpe, everyone has their own point. ade yg nk keje dulu then umur 29 30 baru kawen. ade yg nk keje smpai umur 40 and xleh branak baru nk kawen sbb time tu dh xleh branak. motif die? xnk anak... ade yg nk kawen tapi blum sedia sbb ape?? sbb nk enjoyyy dulu puas2..

mama sy selalu ckp umur 23 dh boleh dh patut kawen mama dulu kawen 23...nasib sy ade penyokong yg kuat iaitu mama yg memg suke klu ank die ni kawen....bukn nk halau dh xnk jage tau! tapi die suke! hehehe..

seriously sakit ati bile ade org suke ckp gatal nak kawen! kawen tu lumrah idup..masing2 ade keinginan and impian..dh impian sy nk kawen..ape yg awk sush??ishk,,dari duk berkepit je baek kawen...

kawen la umur bpe2 pun atas pendapat n kemampuan masing2..asalkan diberkati Allah ..btul x? and it's urs to decide! ok?

Sunday, June 19, 2011

Ayah, hanya satu! dialah ayah paling sempurna..

salam.... entry miss tie arini maybe akan menjadi entry yg terpanjang setakat ni.. sbb sempena father's day ni sy nk citer pasal kisah idup ayah sy, siapa ayah sy, ape yg diajar oleh ayah sy dan mcm mane sy and my siblings jadi skrg hasil asuhan dan didikan ayah... smue org dididik oleh ayah masing2 and mesti mcm2 and berbeza cara kan?

raya 2010. segak! hehe
name ayah sy Mat Ali bin Hassan. lahir thn 1959 di Kelantan. mase ayah sy still baby and kecik, ayah sy dh jadi anak yatim sbb mak ayah sy meninggal dunia. kesian ayah kecik2 lagi dh xde mak, xtau rupa mak mcm mane..sedih kan? nk tau ape yg lagi sedih, bile ayah dh besar ayah cube pegi pejabat pendaftaran nk cari gambar rupa mak die kalau2 ade..tapi xde...bile sy tau hal ni, sayu sgt2 ati sy sedih, kesian kat ayah sbb tringin sgt nk tau rupe mak die tapi tak dapat. kwn2, kite yg ade mak ayah ni patut bersyukur sbb Allah bagi kite peluang tgk mak and ayah kite...ade org yg tak dpt peluang mcm kite ni.

walaupun ayah xde mak, tapi ayah still ade ayah lagi... tapi ayah tak dijaga oleh ayah kandung..maybe sbb ayah kecik lagi and nk jage budk kecik bukan senang so, keje tu lagi sesuai utk perempuan... maybe jugk sbb ayah kandung ayah org sush dulu... jadi, ayah dijaga oleh sepupu die sendiri yg sy panggil "mek". mek bela ayah dari kecik, walaupun mek sush tapi mek jaga jugk ayah. bile mek nk kawen, mek mintak izin suami mek iaitu arwah 'tok ayah' sy untuk jage ayah. tok ayah bg and trime. diorg jage ayah mcm ank kandung. memg dh mak n ayah betul. mek yg asalnye sepupu ayah dh jadi mak. smpai sekarang klu org tanye ayah mek ni sape, ayah jawab ni mak sy...

ayah, mama and anak2 yatim.
besar pengorbanan mek and tok ayah jaga ayah..sbb tu bile dh besar bile ayah dh berjaya dh keja, ayah x lupa budi mek and tok ayah. salah satu pengorbanan ayah bile time tok ayah sakit akhir thn 1999. ayah mintak tukar balik keja kt klate tapi tak dpt. ayah dpt tukar kat ganu je. so, ayah trime sbb dekat so sng nk balik tiap2 minggu. sebenarnye bukan sbb tu je ayah mintak tukar. satu lagi sbb sy terlalu sgt2 amat2 manja dgn tok ayah sy..mane taknye? 4 thn sy dijaga oleh mek n tok ayah. so, memg manja sgt2...time tok ayah sakit, die tak bagi sy pegi jauh, kena duk sebelah die 24 jam..sbb tu jugak la ayah pindah sbb 
xnak bg arwah to ayah sy sedih kot..

mcm mane ayah didik kami adik beradik?

kite mulakan dgn zaman budak2 hingusan lagi...
mase kecik, ayah yg ajar kitorang mengaji, tuisyen dan sebagainya...ketika budak2 laen semua bawak iqra',muqaddam, al-quran tiap2 mlm pegi umah ustaz untuk mengaji, kami duk dlm umah je..ayah dh bersedia dgn rotan utk mengaji...rotan tu ayah acah2 je tapi, bukan la ayah nk pukul pun..tapi penah gak la kena rotan ngn ayah sbb baring time mengaji..hehe. baring tak boleh tau! ayah marah, time mengaji kena berdisiplin..tp biase la budak2 kan...hehe.

ayah sgt pentingkn disiplin,.klu maen kt lur umh, sebelum pukul 7 dh ade dlm umh..klu tak, kena kurug dlm bilik air..penah la jugk sy kena kurung dlm tolet selama 15 minit sbb terlebih sikit pukul 7 balik. hehehe. zaman dulu time mase tak sekejap sekarang. 15 minit mcm stengah jam tau.haha kire lame tuu... 

kenagan yg klakar sikit time kecik dulu, klu ari sabtu and ahad tak boleh keluar rumah selagi tak mengaji and buat latihan. kitorang ade bilik khas yg ayah buat meja sendiri untuk ajar kitorang. pastu, ade la almari buruk yg dh tak guna, ayah jadikan papan hitam. pastu nak tau klu nk padam ayah guna ape?? ayah gune stokin!! hahaha. agk klakar bile pikir tapi tu smue kenangn berharga ngn ayah.

bile dh besar ckit, dh masuk skolah menengah...ayah still ajar kitorg and suh but latihan..tapi dah tak seketat sekolh rendah,,ayah bg kepercayaan and kebebasan utk study sendiri. tapi, kesian ayah sbb anak die ni pemalas, jgn harap la nk study..exam pun klu rajin je study.haha.

ok, time skolah menengah, ayah suh kami ingat 4
perkara. 4 perkara ni ayah asyik tanye ulang2 kali. 4  perkara tu adalah:                                                            
1) jangan tinggal solat
comel tak ayah? hehe..ni time kt USS thn lepas.
2) hormat mama and ayah
3) hormat cikgu2 and org yg lagi tua
4) jangan tipu mama and ayah.

4 perkara ni slalu ayah tanye and ayah suruh sebut satu2..tapi xtau la, 4 perkara ni sy betul2 apply..kesian kat ayah, suruh ingat smue benda ni tapi anak die ni degil...tie mintak maaf ayah...skrg bile dh besar baru terpikir balik ape yg ayah buat ni sgt2 penting..

time skolah dulu klu nak pegi mane2 kena bagitau ayah and dpt permission ayah dulu..klu kwn2 laen sng je.. klu tanye "mak ayah awk kasi ke? tanye la diorng dulu." diorg mesti kate "ala, mak ayah sy mesti bagi je". time tu sy pikir bestnye diorng ni...nk jadi mcm diorang gak... kitorang klu tak bg tau ayah mane na pergi confirm kena masuk court bile balik umah. court tu sy panggil "mahkamah ayah". tkut jugak tau nk masuk court ni nk dengar hukuman time tu...hahaha. kalau tak dapat contact ayah, korang rase ape patut buat?? pegi gak kan? blik baru ckp kat ayah kan?? mcm tu la sy buat.. tapi, kena marah tau! ayah ckp kalau selagi tak dapat contact ayah tak payah pegi. leceh ka?? hehehe.... tapi, sekarang ni bile pikir balik ape yg ayah buat tu betul..ayah bimbang keselamatn anak2 die...tapi time dulu memberontak la bile ayah tak kasi kn..sbb otak budk remaja ni "kontot" sikit...nk idup enjoy je.. sekarang dh boleh pikir betul2...lagi2 sekarang bile bf or gf pegi mane tak bgtau mesti bimbg kan??sbb ape mcm tu? sbb syg la..btul x??hehehe.

bile dh masuk U, dh jauh dah dari ayah...tapi, time mula2 time pre-law dulu..disebabkan dh terbiase kena bagitau ayah, nk keluar je call ayah. nk pegi situ je call ayah. nk pegi sinu je call ayah. tapi tak lame, bile dh naek 2nd sem je dh sombong mentang2 dh tak homesick sgt dh xbgtau ayah.. hehe. smpaikan ayah ckp mcm ni "sekarang dh xde org bgtau ayah nk pegi mane2"..alahai, kesian lak dengar...

bile dh masuk degree dh duk kt Shah Alam. so, kat uitm Shah Alam ni nk gi class kena naek bus berebut mcm ikan sardin..memg tak tahan sgt. so, mintak la ayah belikan kereta. ayah tak kasi jugak ayah ckp blaja sush dulu. nak berjaya, nak senang, memg susah. so, xpela lupakan je la hajat nk senang tu. ayah sy memg slalu ajar kitoorg bersederhana and x ajar kitorg idup senang. mintak je dapt, mintak je dapat. tak! ayah kitorng nk ajar ank2 die blaja idup sush and menghargai keadaan sekeliling. ayah ckp ayah dulu susah sgt2 kena jual tembikai tepi jalan, mula2 masuk U pun sehelai dua baju je... ayah bukan la xde duit nak beli, tapi ayah nk ajar. tapi, bukan semua yg kami mintak ayah tolak. dek krn ayah tak bagi, terpaksa la jugak mengharungi rintangan berebut bus and berkepit2 mcm ikan sardin sampai terkepit2 kaki. penah skali tu kaki sy terkepit kt pintu bus. sakit yg amat! malu lagi la bnyk!

bile naek part 4 BLS, sy mintak kete lagi! alasan die, class kdg2 lecturer ganti mlm kena balik malam2 takut naek bus..hehehe. eh, tapi memg betul tau.... so, ayah pun setuju la nak beli kereta..tapi, syarat die takleh lebih, kete kancil je...hahahhaa. ayah ckp xnak senang sgt baru blaja. nanti dh keje beli la kete idaman ape pun. kete kancil ke rusa ke ambik je la sy pikir asal boleh gune..hehe. (tapi skrg kembar sy, ijah yg naek kancil sy dh dpt kelisa...hahaha kesian die..hehe)

ayah susah time kecik dulu..sbb tu ayah tanamkan semangat blaja betul2 and skrg ayah dh jadi org yg berjaya and menjadi kebanggaan org2 kampung. lupe nk ckp, dulu ayah minat law. ayah nk jadi lawyer tapi mek tak kasi. sbb tu skrg ayah mintak sy sambung hajat die blaja law tapi x jadi lawyer pun xpe. Ayah skrg ni die berharap sy jadi peguam syariah tapi sy nk jadi lecturer..mcm mane ek? hmm..tggu n lihat je la kat mane Allah letak rezeki kn...

ape yg sy sgt bangga ngn ayah ialah ayah bukan seorang yg mengejar duit. ayah keje ikhlas and committed pade keja and negara. ayah ckp, ayah bukan nak kaya, ayah nk senang je.. klu hidup susah mcm2 boleh jadi.... betul! sgt setuju dgn ayah..

kitorang bersyukur sgt2 sebab ayah didik kitorg mcm ni.. kitorang tak terpesong. sedih tgk budk2 kat luar yg dh terpeleot dari landasan. maybe ayah die dh ajar, tapi tak cukup lagi utk bimbing mereka. maybe ade yg ayah die x kesah langsung ape yg die nk buat. or maybe yg terlebih manja and mintak ape je dapat, last2 naek lemak, idup terlampau bebas.

terima kasih ayah atas semua yang ayah ajar, pengorbanan ayah utk kitorang..terima kasih ayah untuk semua yang ayah usahakan untuk kesenangan kitorang..dari kecik kitorang dpt pakaian,mknn minum yg cukup walaupun bersederhana... sedih pulak pikir, ble dah kawen nanti dh tak tinggal ngn ayah, dah tak jadi tanggungan ayah...yg sedih skali dah tak bole mintak ayah belikan apa2...hahhaha. tak la, gurau je...

ayah yg dulu takde pape kosong dh berjaya....sekarang google je pic ayah berlambak keluar..hehehe...ayah contoh and idola utk diikut! he inspired me a lot!

i love u ayah..semoga Allah panjangkan umur ayah, diberikan kesihatan yg baik and dapat tengok tie and abg and ijah and yan and amin and azam berjaya pulak..insyaAllah.

pnjg kan entry kali ni? hehehe...

happy father's day! peace..=)

time ni baru empat je anak ayah.
USA : 1993

sekarang dah ade  sorang menantu..hehe.
March 2011 : Melaka








Friday, June 17, 2011

resultku 4#!

heehehe...lagi beberapa jam je nk dpt result...

dup dap dup dap...takutnye kan??? hihihi..

caye tak sy dpt 4#??? haaa...mestila tak kan???

alkisahnye..............sy mimpi dpt 4# tiga minggu yg lepas.....

hahhaha... mimpi biasenya terbalik....so, nantikan je la yer cik tie, result awk teruk punye...

mustahil la dapat 4#, nk dpt 3 pun sush kot LLB ni...

tambah2 lagi study seciput,senonet je...yg bnyk buat tahi mata and air liur basi je! hahaha...

pastu siap gilir2 lagi ngn rumet,.lepas die tido,sy tido, lepas sy tido, die tido...

tak pun kdg2 mcm ni..die tido, die mintak sy kejutkan, last2 sy pun tumpang 1 2 3 kaki..

die pun same gk 2x5 mcm tu...hahaha.

tapi die takpe la rumet sy tu budk DL....sy ni apela kan..hehe

bia la mcm mane pun,, papepun result yg dpt kite redha je la...

Allah dh letak rezeki masing2 kat mane2... btul x? ade org lgsung tak study pun dpt gempak..sbb ape?? sbb tu memg dh rezeki die....

so, good luck semua! jgn sedih2 klu x dpt elok..klu yg dpt elok tu Alhamdulillah..buat la kenduri kesyukuran sembelih lembu sekor ke kan? hehehe..over!

sama2 kita nantikan debaran.....TATA!



Ni la rumetku i.e sleeping beauty..hahhaa..

memg kami ni ditakdirkan bersame kot..time graduation pun sebelah2 je...kih3.

hmm...yg paling up dlm pic ni sebenarnye yg tgh2 tu,...hahaha. tapi takpe la..TATA!

Thursday, June 16, 2011

kelebihan berpuasa di bulan Rejab

kwn sy text pagi tadi n tanye pasal kelebihan puasa di bulan Rejab..dh mcm ustazah lak ade org tanye hal ni..hehe.

kelebihan bulan rejab ni banyak so, sy x ingat..jadi sy tolong google and bleh la awk bace yer kt bwh ni..
1) Barang siapa yang berpuasa pada 1, 2 dan 3 REjab : Maka ALLAH swt akan memberikan Pahala
seperti 900 tahun berpuasa dan menyelamatkan dari bahaya dunia dan seksa akhirat
2) Barang siapa yang berpuasa pada 27 Rejab : akan mendapat Pahala seperti 5 tahun berpuasa 
3) Barangsiapa yang berpuasa 1 hari dalam bulan Rejab ini dengan ikhlas maka dia akan mendapat keredhaan yang Besar dari ALLAH swt.
4) Barangsiapa yang berpuasa 2 hari di bulan Rejab maka dia akan mendapat kemuliaan di sisi ALLAH swt.
5) Barangsiapa yang berpuasa 5 hari di bulan Rejab ini, InsyaAllah permintaannya akan dimakbulkan oleh ALLAH swt.
6) Barangsiapa yang berpuasa 15 hari i dalam bulan Rejab, maka ALLAH swt akan mengampuni dosa-dosanya yang lalu dan menggantikan semua kejahatan dengan kebaikan.
7) Barangsiapa menambah hari2 puasanya maka ALLAH swt akan menambah pahalanya.
banyak sangat2 kelebihan bulan Rejab ni..sekarang kalau tak silap dah 14 Rejab..so, banyak lagi hari kite nk dapat kelebihan2 dari bulan ni....

semoga info ni memberi manfaat untuk semua........

renung-renungkan dan selamat beramal~~~ hehehe.

Monday, June 6, 2011

"Never let the fear of striking out, keep you from playing the game."

Sam's dad in the Cinderella Story cakap mcm ni.. (ni ape yg sy gooogle la)...sbb x ingat pun cite tu mcm mane...

tapii pape pun sangat2 suka quote ni!

jangan takut dengan cabaran atau dugaan yg dilalui dlm ape jua perkara yg korang tgh buat..

beranikan diri buat, jangan takut, jgn putus asa!

and jgn takut try something new..korg akn dapat experience baru..ape yg ade kite cube ok? =)







teringat mase awal2 masuk LLB..letih yg sgt2 , tak biase buat keje banyak, class smpai malam, assignent bertimbun2, presentation bnyk boleh kate every week kena present...
sebabkan ni asyik sakit (asyik2 muke ni je yg muncul kat PK uitm tu muke ni jugak yg asyik ade kat DEMC), sebb tak tahan nangis je, asyk pikir nk quit je time tu... mcm2 lagi pikir, rase mcm xleh nak pegi jauh je ngn LLb, rase mcm xleh tahan la, mcm rase akan fail la semue ade..
tapi, kuatkan jugak semangat smpai keje banyak pun dah rase mcm biase..
and sekarang, dah tak sangka dh habis part 1 LLb..tinggal 1 sem je lagi..
hooraaayyy!!!

tak sabar nk kawen..hahahahaha

so, Never let the fear of striking out, keep you from playing the game everyone! =)

Saturday, June 4, 2011

ADAB bertegur

tak tau la sebenarnya tajuk apa nk ckp ni..
kisahnya mcm ni..
walaupun kita tak kenal org yg kita sedang bertegur sapa, sentiasa la sedekahkan senyuman kite tu..

memang la dia tak nampak tapi gambar budak kecik bola kuning yg tersengeh tu menunjukkan kita senyum kat die la..
tanda tu jugak menunjukkan yg kite ni seng berbual dgn die.. ni tak, kita bagi senyum dia seius..kita ckp terima kasih, dia x cakap pape pun..
siap marah lagi, "kenapa ngn internet awk?" slow ke.. klu lambat tolong sy, sy nak cancel tolong awk..
sombong x bunyi die???

Ya Allah, jauhkan lah diri hambamu ni dari menjadi seorang yang tidak beradab...

moral of the story.. di mana pun kite berada, dalam apa jua bentuk alat komunikasi pun kenal ke tak kenal ke, tolong la jgn besikap kurg sopan...lebih sopan tak apa..hehe.

klu xpandai adab bergaul, masuk balik darjah satu yer.. nanti cikgu tolong ajar... kalau tak cikgu pun nanti budak2 darjah satu tu tolong ajar... rasanye dorang lagi pandai kot....

-peace- =)
There was an error in this gadget