Sunday, June 19, 2011

Ayah, hanya satu! dialah ayah paling sempurna..

salam.... entry miss tie arini maybe akan menjadi entry yg terpanjang setakat ni.. sbb sempena father's day ni sy nk citer pasal kisah idup ayah sy, siapa ayah sy, ape yg diajar oleh ayah sy dan mcm mane sy and my siblings jadi skrg hasil asuhan dan didikan ayah... smue org dididik oleh ayah masing2 and mesti mcm2 and berbeza cara kan?

raya 2010. segak! hehe
name ayah sy Mat Ali bin Hassan. lahir thn 1959 di Kelantan. mase ayah sy still baby and kecik, ayah sy dh jadi anak yatim sbb mak ayah sy meninggal dunia. kesian ayah kecik2 lagi dh xde mak, xtau rupa mak mcm mane..sedih kan? nk tau ape yg lagi sedih, bile ayah dh besar ayah cube pegi pejabat pendaftaran nk cari gambar rupa mak die kalau2 ade..tapi xde...bile sy tau hal ni, sayu sgt2 ati sy sedih, kesian kat ayah sbb tringin sgt nk tau rupe mak die tapi tak dapat. kwn2, kite yg ade mak ayah ni patut bersyukur sbb Allah bagi kite peluang tgk mak and ayah kite...ade org yg tak dpt peluang mcm kite ni.

walaupun ayah xde mak, tapi ayah still ade ayah lagi... tapi ayah tak dijaga oleh ayah kandung..maybe sbb ayah kecik lagi and nk jage budk kecik bukan senang so, keje tu lagi sesuai utk perempuan... maybe jugk sbb ayah kandung ayah org sush dulu... jadi, ayah dijaga oleh sepupu die sendiri yg sy panggil "mek". mek bela ayah dari kecik, walaupun mek sush tapi mek jaga jugk ayah. bile mek nk kawen, mek mintak izin suami mek iaitu arwah 'tok ayah' sy untuk jage ayah. tok ayah bg and trime. diorg jage ayah mcm ank kandung. memg dh mak n ayah betul. mek yg asalnye sepupu ayah dh jadi mak. smpai sekarang klu org tanye ayah mek ni sape, ayah jawab ni mak sy...

ayah, mama and anak2 yatim.
besar pengorbanan mek and tok ayah jaga ayah..sbb tu bile dh besar bile ayah dh berjaya dh keja, ayah x lupa budi mek and tok ayah. salah satu pengorbanan ayah bile time tok ayah sakit akhir thn 1999. ayah mintak tukar balik keja kt klate tapi tak dpt. ayah dpt tukar kat ganu je. so, ayah trime sbb dekat so sng nk balik tiap2 minggu. sebenarnye bukan sbb tu je ayah mintak tukar. satu lagi sbb sy terlalu sgt2 amat2 manja dgn tok ayah sy..mane taknye? 4 thn sy dijaga oleh mek n tok ayah. so, memg manja sgt2...time tok ayah sakit, die tak bagi sy pegi jauh, kena duk sebelah die 24 jam..sbb tu jugak la ayah pindah sbb 
xnak bg arwah to ayah sy sedih kot..

mcm mane ayah didik kami adik beradik?

kite mulakan dgn zaman budak2 hingusan lagi...
mase kecik, ayah yg ajar kitorang mengaji, tuisyen dan sebagainya...ketika budak2 laen semua bawak iqra',muqaddam, al-quran tiap2 mlm pegi umah ustaz untuk mengaji, kami duk dlm umah je..ayah dh bersedia dgn rotan utk mengaji...rotan tu ayah acah2 je tapi, bukan la ayah nk pukul pun..tapi penah gak la kena rotan ngn ayah sbb baring time mengaji..hehe. baring tak boleh tau! ayah marah, time mengaji kena berdisiplin..tp biase la budak2 kan...hehe.

ayah sgt pentingkn disiplin,.klu maen kt lur umh, sebelum pukul 7 dh ade dlm umh..klu tak, kena kurug dlm bilik air..penah la jugk sy kena kurung dlm tolet selama 15 minit sbb terlebih sikit pukul 7 balik. hehehe. zaman dulu time mase tak sekejap sekarang. 15 minit mcm stengah jam tau.haha kire lame tuu... 

kenagan yg klakar sikit time kecik dulu, klu ari sabtu and ahad tak boleh keluar rumah selagi tak mengaji and buat latihan. kitorang ade bilik khas yg ayah buat meja sendiri untuk ajar kitorang. pastu, ade la almari buruk yg dh tak guna, ayah jadikan papan hitam. pastu nak tau klu nk padam ayah guna ape?? ayah gune stokin!! hahaha. agk klakar bile pikir tapi tu smue kenangn berharga ngn ayah.

bile dh besar ckit, dh masuk skolah menengah...ayah still ajar kitorg and suh but latihan..tapi dah tak seketat sekolh rendah,,ayah bg kepercayaan and kebebasan utk study sendiri. tapi, kesian ayah sbb anak die ni pemalas, jgn harap la nk study..exam pun klu rajin je study.haha.

ok, time skolah menengah, ayah suh kami ingat 4
perkara. 4 perkara ni ayah asyik tanye ulang2 kali. 4  perkara tu adalah:                                                            
1) jangan tinggal solat
comel tak ayah? hehe..ni time kt USS thn lepas.
2) hormat mama and ayah
3) hormat cikgu2 and org yg lagi tua
4) jangan tipu mama and ayah.

4 perkara ni slalu ayah tanye and ayah suruh sebut satu2..tapi xtau la, 4 perkara ni sy betul2 apply..kesian kat ayah, suruh ingat smue benda ni tapi anak die ni degil...tie mintak maaf ayah...skrg bile dh besar baru terpikir balik ape yg ayah buat ni sgt2 penting..

time skolah dulu klu nak pegi mane2 kena bagitau ayah and dpt permission ayah dulu..klu kwn2 laen sng je.. klu tanye "mak ayah awk kasi ke? tanye la diorng dulu." diorg mesti kate "ala, mak ayah sy mesti bagi je". time tu sy pikir bestnye diorng ni...nk jadi mcm diorang gak... kitorang klu tak bg tau ayah mane na pergi confirm kena masuk court bile balik umah. court tu sy panggil "mahkamah ayah". tkut jugak tau nk masuk court ni nk dengar hukuman time tu...hahaha. kalau tak dapat contact ayah, korang rase ape patut buat?? pegi gak kan? blik baru ckp kat ayah kan?? mcm tu la sy buat.. tapi, kena marah tau! ayah ckp kalau selagi tak dapat contact ayah tak payah pegi. leceh ka?? hehehe.... tapi, sekarang ni bile pikir balik ape yg ayah buat tu betul..ayah bimbang keselamatn anak2 die...tapi time dulu memberontak la bile ayah tak kasi kn..sbb otak budk remaja ni "kontot" sikit...nk idup enjoy je.. sekarang dh boleh pikir betul2...lagi2 sekarang bile bf or gf pegi mane tak bgtau mesti bimbg kan??sbb ape mcm tu? sbb syg la..btul x??hehehe.

bile dh masuk U, dh jauh dah dari ayah...tapi, time mula2 time pre-law dulu..disebabkan dh terbiase kena bagitau ayah, nk keluar je call ayah. nk pegi situ je call ayah. nk pegi sinu je call ayah. tapi tak lame, bile dh naek 2nd sem je dh sombong mentang2 dh tak homesick sgt dh xbgtau ayah.. hehe. smpaikan ayah ckp mcm ni "sekarang dh xde org bgtau ayah nk pegi mane2"..alahai, kesian lak dengar...

bile dh masuk degree dh duk kt Shah Alam. so, kat uitm Shah Alam ni nk gi class kena naek bus berebut mcm ikan sardin..memg tak tahan sgt. so, mintak la ayah belikan kereta. ayah tak kasi jugak ayah ckp blaja sush dulu. nak berjaya, nak senang, memg susah. so, xpela lupakan je la hajat nk senang tu. ayah sy memg slalu ajar kitoorg bersederhana and x ajar kitorg idup senang. mintak je dapt, mintak je dapat. tak! ayah kitorng nk ajar ank2 die blaja idup sush and menghargai keadaan sekeliling. ayah ckp ayah dulu susah sgt2 kena jual tembikai tepi jalan, mula2 masuk U pun sehelai dua baju je... ayah bukan la xde duit nak beli, tapi ayah nk ajar. tapi, bukan semua yg kami mintak ayah tolak. dek krn ayah tak bagi, terpaksa la jugak mengharungi rintangan berebut bus and berkepit2 mcm ikan sardin sampai terkepit2 kaki. penah skali tu kaki sy terkepit kt pintu bus. sakit yg amat! malu lagi la bnyk!

bile naek part 4 BLS, sy mintak kete lagi! alasan die, class kdg2 lecturer ganti mlm kena balik malam2 takut naek bus..hehehe. eh, tapi memg betul tau.... so, ayah pun setuju la nak beli kereta..tapi, syarat die takleh lebih, kete kancil je...hahahhaa. ayah ckp xnak senang sgt baru blaja. nanti dh keje beli la kete idaman ape pun. kete kancil ke rusa ke ambik je la sy pikir asal boleh gune..hehe. (tapi skrg kembar sy, ijah yg naek kancil sy dh dpt kelisa...hahaha kesian die..hehe)

ayah susah time kecik dulu..sbb tu ayah tanamkan semangat blaja betul2 and skrg ayah dh jadi org yg berjaya and menjadi kebanggaan org2 kampung. lupe nk ckp, dulu ayah minat law. ayah nk jadi lawyer tapi mek tak kasi. sbb tu skrg ayah mintak sy sambung hajat die blaja law tapi x jadi lawyer pun xpe. Ayah skrg ni die berharap sy jadi peguam syariah tapi sy nk jadi lecturer..mcm mane ek? hmm..tggu n lihat je la kat mane Allah letak rezeki kn...

ape yg sy sgt bangga ngn ayah ialah ayah bukan seorang yg mengejar duit. ayah keje ikhlas and committed pade keja and negara. ayah ckp, ayah bukan nak kaya, ayah nk senang je.. klu hidup susah mcm2 boleh jadi.... betul! sgt setuju dgn ayah..

kitorang bersyukur sgt2 sebab ayah didik kitorg mcm ni.. kitorang tak terpesong. sedih tgk budk2 kat luar yg dh terpeleot dari landasan. maybe ayah die dh ajar, tapi tak cukup lagi utk bimbing mereka. maybe ade yg ayah die x kesah langsung ape yg die nk buat. or maybe yg terlebih manja and mintak ape je dapat, last2 naek lemak, idup terlampau bebas.

terima kasih ayah atas semua yang ayah ajar, pengorbanan ayah utk kitorang..terima kasih ayah untuk semua yang ayah usahakan untuk kesenangan kitorang..dari kecik kitorang dpt pakaian,mknn minum yg cukup walaupun bersederhana... sedih pulak pikir, ble dah kawen nanti dh tak tinggal ngn ayah, dah tak jadi tanggungan ayah...yg sedih skali dah tak bole mintak ayah belikan apa2...hahhaha. tak la, gurau je...

ayah yg dulu takde pape kosong dh berjaya....sekarang google je pic ayah berlambak keluar..hehehe...ayah contoh and idola utk diikut! he inspired me a lot!

i love u ayah..semoga Allah panjangkan umur ayah, diberikan kesihatan yg baik and dapat tengok tie and abg and ijah and yan and amin and azam berjaya pulak..insyaAllah.

pnjg kan entry kali ni? hehehe...

happy father's day! peace..=)

time ni baru empat je anak ayah.
USA : 1993

sekarang dah ade  sorang menantu..hehe.
March 2011 : Melaka








2 comments:

Fatimahtul Zahrah bt Zulkefly said...

terharu nya baca post ni tie!

~miss tie~ said...

hehe..cite la jugk..

There was an error in this gadget