Friday, August 26, 2011

Entry yang orang jarang nak baca

Assalamualaikumwarahmatullah...saya nak citer pasal penyakit ..entry yang jarang orang nak baca..betul tak? confirm ada yang bengang giler kalau tengok titile mcm nak bagi tips pasal entry yang orang jarang nak baca rupa-rupanya pasal penyakit..soriiiiiiii..hihihi. kalau dah marah boleh sila klik butang x kat sebeah kanan kat atas.

sekarang saya baru balik dari rumah-rumah orang di kawasan kampung ni..nenek saya pergi bagi zakat.
apa yang saya boleh buat kesimpulan, 3/5 rumah yg kami pergi mesti ada yang kena stroke. maknanya ramai sangat yang kena stroke. ada yang betul2 dah tua dalam 70an and ada jugak yang baru dalam 50an.

ada yang sorang tu, jari dia dah kena potong satu sebab kencing manis. maknanya dia kena stroke lepas tu ada kencing manis lagi. kesian sgt2.

apa perkara penting sekali untuk mengelakkan kita daripada penyakit2 mcm ni? jawapannya confirm la dari pemakanan kita. so, jaga la pemakanan kita sejak muda-muda lagi. ambik nutrisi yang sihat. bagus untuk sel-sel badan kita. Jadi, cuba la herbalife..*iklan jap*hehe.

sekian.;)

Thursday, August 25, 2011

First time puasa dengan herbalife. Siapa nak dapat income yang luar biasa?

salam 25 Ramadhan semua. harini and semalam rajin pulak nak mengupdate. biasa la dah dapat mc puasa so rajin la kan sekarang takyah terawih. kalau puasa kita puasa keseluruhannya. tapi tak puasa pun dalam bulan yang penuh barakah ni and tinggal beapa hari je lagi ni jangan malas nak cari pahala banyak2 yer kawan2. *intro dah jadi sesi tanyalah ustazah.

selalunya bila time puasa badan saya takkan kurus tapi akan bertambah naik. so bila raya boleh buat pertunjukan dagu berlapis kat tetamu-tetamu yg datang. bila time berbuka makan sampai perut nak pecah, pastu lepas terawih mkn lagi, pastu  lewat2 mlm pun mkn lg sebab nak manfaatkan masa yg boleh mkn tu. pastu sahur lagi. tapi sahur tak mkn bnyk pun.biasanya kalau kat umah sewa menu sahur ialah mkn biskut cicah dgn air teh atau air2 panas yg lain. penah sekali je dlm idup trun berat time puasa tu pun sebab tak sihat sepanjang buln puasa. mkn nasi senonet pastu berpantang takleh minum ais.

tapi sekarang, sy turun 2 kg dlm bulan puasa ni. 2 kg pun kira amazing tau bg org2 yang feveret dia mkn mcm sy ni. kiranya total berat penurunan berat badan sy dalam masa 2 bulan start 26 jun 2011 smpai arini 25 august 2011 ialah 5 kg. berat dari 60 dah jadi 55. ni semua pertolongan herbalife! tanpa herbalif maybe susah nak turun berat walaupun puasa. sebabnya time berbuka minum ais bergelas2 pastu mkn itu mkn ini. tapi, after terawih sy cover balik dengan herbalife. ada orang dia berbuka dengan kurma then terus amek herbalife. pastu after terawih baru dia makan segala mcm apa yg dia nak mkn. sebenarnya bg sy depends kpd individu  kot yg mana dia rasa ok untuk badan dia.



this ramadhan is my first time sahur dgn herbalife. memang sgt amazing. herbalife boleh bagi energy kat badan kita throughout the day. tak rasa lapar and sakit perut memang gastrik pun tak berani nak memberontak dalam perut sebab herbalife dah tolong saya! yang lagi best, nenek sy yg umur 73 tahun pun dah start consume herbalife. so, time sahur kitorang sama2 shake kasi gegar pagi2 buta tu.hehehe. senang je, tak yah nak pikir nak mkn apa time sahur nak bagi ada tenaga. memang sgt2 mudah dan cepat. so, kalau qiamullail tu boleh amek masa panjang coz tak yah nak prepare apa2 untuk sahur. kalau imsak pukul 540, pukul 530 pun sempat lagi nak bersahur.

nenek sy ada masalah perut maybe ada kaitan ngn usus dia. dia takleh makan pedas sikit pun confirm lepas tu terus cirit. makanan yang dimasak semalam kalau letak dalam peti and panaskan semula pun dia takleh makan. tapi, since amek herbalife ni kitorang perasan dia dah boleh makan pedas sikit and makanan semalam pun dia boleh makan. maknanya herbalife dah membantu perut dia. see, herbalife boleh membantu menyihatkan badan betul tak? Alhamdulillah...

kalau korang kenal blogger yg agak femes ni jugak nama dia joegrimjow, korang boleh tengok mcm mana dia boleh turun berat badan 12 kg dlm masa 3 bulan.

oh, pasal income pulak kalau korang betul2 minat nak berbisnes boleh jadi member herbalife. hanya start dengan RM98 je korang dah boleh start bisnes. kalau jadi member dapat discount 25%. so, kalau ada customer yg nak beli korang dah boleh dapat untung 25% banyak tu. pastu boleh dapat 35%,42% and 50%. best tak? kalau nak tau boleh tanya.. tak rugi join herbalife. serious ni. sy tak aktif dlm bisnes herbalife tapi first month masa sy try promote kat kawan 2 orang and family sorang dapat la jugak income almost RM200. itu tak serious lagi. tapi kalau sy serious cuba bayang berapa dapat.

so, siapa yang minat  nak bisnes, minat nak kurus atau naikkan berat atau nak sihat luar dan dalam, atau nak cantikkan kulit boleh tanya sy mcm mana nak start...jangan malu2 jangan segan2..hehe. ;)

thanks for reading..

p/s: boleh la nampak slim sikit di hari *tet* nanti..hehe. nanti sy update pic terbaru and before k? sekarang kat kampung segala 'dawai2' yg digunakan untuk upload pic tak bawak balik.



Wednesday, August 24, 2011

adakah anda peminat atau followers fanatik yang tak bertempat?

salam.salam.salam.. hai followers! eh, perasan je ada followers yg baca..muahhahha..bukan laku pun..tapi 'aiman tak kesah'. ada ke takde pun takpa. post sendiri baca sendiri.*syok sendiri*

blogger: eee..sakit hati aku, aku doakan hidup kau tak berkat sampai bila2.. (45 like this)
follower 1: memang pun, orang-orang mcm ni baik tak yah hidup kalau tak berkat kan?
follower 2: sabar je la, smoga orang tu kena laknat.
follower 3: ishk sape tu yg sakitkan hati awk ni..kasik penampar je!
*ni rekaan semata-mata bukan post asal dlm fb. diubahsuai.* yang penting, sila tumpu pada message yg hendak disampaikan.

siapakah orang yg dimaksudkan oleh si blogger tu? follower2 yg smue like and mengomen2 tu kenal ke org yg blogger tu maksudkan? confirm la tak kan? melainkan yg follower tu bestfriend si blogger tu maybe la dia citer kan...

so, follower2 yg fanatik ni yg setiap kali blogger post apa2 je dorang mesti like,, mesti komen tak kesah la apa2 pun..entah2 blogger tu ajak mkn taik pun mkn jugak la kot kan sbb fanatik sgt..fanatik la katakan nak jadi peminat setia nombor satu! tapi apa yg dia dapat? kurang cerdik! dapat DOSA je tau tak? sebab menolong si blogger tu mengata tentang si 'orang' yg blogger tu sorang je tau siapa and kesah sebenar. mana tau, sebenarnya blogger tu yg salah..tak tau kebenaran tapi menolong mengumpat. Tapi thanks to follower2 fanatik yg kurang cerdik ni sbb orang yg blogger tu bengang dapat pahala banyak hasil umpatan. bukan  setakat mengumpat boleh jadi fitnah jugak tau tak! *emo*

wahai follower2, nk jadi fanatik boleh tapi biar bertempat..kalau blogger tu post citer2 yag best, yg elok2 pasal diri dia or bagi info yg bagus2, like la berjuta2 kali pun..tapi, kalau tentag perkara yg melibatkan pihak ketiga yg kita sendiri tak kenal and tak tau hal sebenar, tak yah la menyibuk nak like and nak menumpang sekaki menyokong...kita yang rugi..kubur lain-lain. *tiba-tiba*


nak jadi blogger ni kena hati-hati. apa yg kita tulis kalau benda tak elok, boleh jadi bekalan kita untuk ke neraka. semakin ramai yg baca and percaya, semakin banyak bekalan neraka kita.


thanks for reading~

p/s: sekadar renungan bersama. takde niat nak tuju kat sape2..sape yg tak puas hati, itu HAK anda!



Sunday, August 14, 2011

video pentas Pesta Indiana di US runtuh

Salam 14 Ramadhan..
bersyukur kepada Allah kerana kita bernafas lagi hari ni..

jom tengok video pentas pesta Indiana di US runtuh disebabkan angin yang terlalu kuat..
kejadian ni menyebabkan 4 maut and 24 cedera.
Subhanallah...
Allah Maha Berkuasa...DIA dapat menghentikan sesuatu yang DIA murka dengan mudah..


renung-renungkan..;)




Tuesday, August 9, 2011

wanita solehah di dunia lebih baik dari bidadari syurga

salam 9 Ramadhan kepada semua... sepanjang 9 hari puasa ni sy x pnh lagi update blog...bile puasa blogging pun kena puasa jugak la kan..hehe. 


tapi hari ni nak rajinkan diri update coz nk share something dgn kaum2 hawa lepas tengok ulangan semanis kurma ..tapi kaum2 Adam pun boleh baca jugak.. jemputan kali ni siti sarah and suami dia shuib sepah tu. *jeles tgk org baru kawin berseri2 muka bahagia..;). tajuk tadi pasal bidadari syurga.


korang tau kan bidadari syurga ni sgt2 cantik, sgt2 putih melepak and takda sape2 boleh lawan memang sgt2 sempurna. bidadari disediakan oleh Allah kepada mereka-mereka yang bertaqwa. bila masuk syurga, suami2 kita dah disediakan dengan bidadari-bidadari. kat setiap dada bidadari dah tertulis nama suami mereka. 


persoalannya sekarang, korang tak nak ke jadi bidadari untuk suami korang kat syurga nanti? kita cinta and sayang suami kita, tapi tak dapat bersama dia time kat syurga, sedih tak? confirm sedih kan?? jadi, wahai kaum2 hawa, yang dah bergelar isteri dan yag belum bergelar isteri, taat la pada suami korang, dapatkan keredhaan Allah dan keredhaan suami korang, jadilah isteri yang solehah, taat pada Allah, solat dan beribadat la kepada Allah. kalau jadi wanita and isteri solehah, dapat masuk syurga bersama2 suami, Ya Allah, indahnya hidup di dalam syurga bersama2 suami.. sesungguhnya wanita solehah di dunia itu lebih baik dari bidadari syurga.


tak sangka kan wanita solehah lebih baik dari bidadari syurga? cuba tengok hadis ni;


Daripada Umm Salamah, isteri Nabi SAW, katanya(di dalam sebuah hadis yang panjang): Aku berkata, “Wahai Rasulullah! Adakah wanita di dunia lebih baik atau bidadari?” Baginda menjawabWanita di dunia lebih baik daripada bidadari sebagaimana yang zahir lebih baik daripada yang batin. Aku berkata, Wahai Rasulullah! Bagaimanakah itu? Baginda menjawab, Dengan solat, puasa dan ibadat mereka kepada Allah, Allah akan memakaikan muka-muka mereka dengan cahaya dan jasad mereka dengan sutera yang berwarna putih,berpakaian hijau dan berperhiasan kuning….(hingga akhir hadis)” (riwayat al-Tabrani).


tengok betul2 hadis kat atas, Dengan solat, puasa dan ibadat mereka kepada Allah, Allah akan memakaikan muka-muka mereka dengan cahaya dan jasad mereka dengan sutera yang berwarna putih,berpakaian hijau dan berperhiasan kuning. apa makna ni? maknanya kita akan dijadikan sebagai bidadari di syurga nanti la kan? betul tak? *kalau tak betul sila komen and betulkan ya?


wahai kaum hawa, sama-samalah kita mengubah diri menjadi wanita solehah dan apabila kita berkahwin, jadilah isteri yg solehah. sama-samalah kita berkejar-kejar berebut-berebut untuk ditempatkan di dalam syurga. tiada yang lebih indah selain dapat menjadi ahli syurga. sanggup ke korang jadi buruk? muka hangus hitam terbakar dalam api. bukan  tak cantik je tapi seksa panas kesakitan. kat dunia bila panas atau sakit kita boleh mintak tolong lagi. tapi kat neraka, ada ke yg boleh tolong kita? takde kan?? 


jangan kita tunggu nanti2 baru nak berubah..mati tak mengira usia..kita tak tau bila2 kita mati. tapi yang pasti, kita sekarang dah 'bertunang dengan MATI' cuma tarikh 'nikah dengan MATI' je kita tak tau bila.


wahai kaum hawa, tutuplah aurat korang. wanita yang cantik ialah wanita yag menjaga maruah dia. perkara mula2 sekali yang kita perlu lakukan ialah dengan menutup aurat sbb aurat tu maruah kita. kalau korang rasa menonjolkan aurat2 korang tu lebih cantik dari menutup, sy sarankan korang cuba bakar muka korang dengan api panas, apa rasa dia? kalau korang tak rasa sakit, teruskanlah tonjolkan segala aurat korang tu. 


dan kepada yang memakai tudung seperti sy sendiri, jangan sekadar memakai tudung tetapi berbaju ketat dan menampakkan bentuk2 badan. labuhkanlah tudung kita. ok?


sy berpesan2 ni bukan untuk korang je tapi untuk diri sy jugak. maybe ade yg ckp *mcm lah kau tu bagus sgt* ya, sy tak bagus. hidup sy penuh dgn dosa-dosa yang sengaja atau tak disengajakan. sy belum lagi menjadi hamba Allah yang beriman dan bertaqwa. tapi sekarang sy sedang cuba mengubah diri satu persatu. InsyaAllah, dengan bantuan Allah sy akan berubah ke arah yang lebih baik.


*Ya Allah, syukur kepadaMU kerana telah membuka mataku sekarang dan memberi petunjuk kepadaku. sesungguhnya aku hambaMU yang hina. terima kasih Ya Allah, kerana engkau masih lagi menyayangiku Ya Allah. bantulah aku untuk berubah dan lebih dekat kepadaMU Ya Allah. dan Ya Allah, apabila aku telah berkahwin nanti, bimbinglah aku dan suamiku untuk menjadi pasangan yang hidup berlandaskan syariat Islam. bimbinglah kami supaya sentiasa dekat denganMU.


sekian terima kasih. semoga hadis ni menjadi inspirasi untuk memperbaiki diri kita.





There was an error in this gadget