Wednesday, August 24, 2011

adakah anda peminat atau followers fanatik yang tak bertempat?

salam.salam.salam.. hai followers! eh, perasan je ada followers yg baca..muahhahha..bukan laku pun..tapi 'aiman tak kesah'. ada ke takde pun takpa. post sendiri baca sendiri.*syok sendiri*

blogger: eee..sakit hati aku, aku doakan hidup kau tak berkat sampai bila2.. (45 like this)
follower 1: memang pun, orang-orang mcm ni baik tak yah hidup kalau tak berkat kan?
follower 2: sabar je la, smoga orang tu kena laknat.
follower 3: ishk sape tu yg sakitkan hati awk ni..kasik penampar je!
*ni rekaan semata-mata bukan post asal dlm fb. diubahsuai.* yang penting, sila tumpu pada message yg hendak disampaikan.

siapakah orang yg dimaksudkan oleh si blogger tu? follower2 yg smue like and mengomen2 tu kenal ke org yg blogger tu maksudkan? confirm la tak kan? melainkan yg follower tu bestfriend si blogger tu maybe la dia citer kan...

so, follower2 yg fanatik ni yg setiap kali blogger post apa2 je dorang mesti like,, mesti komen tak kesah la apa2 pun..entah2 blogger tu ajak mkn taik pun mkn jugak la kot kan sbb fanatik sgt..fanatik la katakan nak jadi peminat setia nombor satu! tapi apa yg dia dapat? kurang cerdik! dapat DOSA je tau tak? sebab menolong si blogger tu mengata tentang si 'orang' yg blogger tu sorang je tau siapa and kesah sebenar. mana tau, sebenarnya blogger tu yg salah..tak tau kebenaran tapi menolong mengumpat. Tapi thanks to follower2 fanatik yg kurang cerdik ni sbb orang yg blogger tu bengang dapat pahala banyak hasil umpatan. bukan  setakat mengumpat boleh jadi fitnah jugak tau tak! *emo*

wahai follower2, nk jadi fanatik boleh tapi biar bertempat..kalau blogger tu post citer2 yag best, yg elok2 pasal diri dia or bagi info yg bagus2, like la berjuta2 kali pun..tapi, kalau tentag perkara yg melibatkan pihak ketiga yg kita sendiri tak kenal and tak tau hal sebenar, tak yah la menyibuk nak like and nak menumpang sekaki menyokong...kita yang rugi..kubur lain-lain. *tiba-tiba*


nak jadi blogger ni kena hati-hati. apa yg kita tulis kalau benda tak elok, boleh jadi bekalan kita untuk ke neraka. semakin ramai yg baca and percaya, semakin banyak bekalan neraka kita.


thanks for reading~

p/s: sekadar renungan bersama. takde niat nak tuju kat sape2..sape yg tak puas hati, itu HAK anda!



3 comments:

APi said...

setuju..
kadang kala tak semua yang dilakukan itu benar walau dialah blogger or whatever yang paling femes sekali pun..
yang pengikut ni hanya setuju saja tanpa tahu apa sebenarnya yang berlaku..

asnizaziz said...

setuju! blogger tu manusia biase je, xlepas dprd buat silap, so kena selalu ingatkn jgn asyik sokong jekk

~miss tie~ said...

setuju ngan APi and AS jugak! ;)

There was an error in this gadget